Att höra till – utan att försvinna 

Vi människor är skapta för gemenskap. Från de tidigaste dagarna av vår existens har vår överlevnad varit beroende av varandra. Att vara en del av en grupp har varit skillnaden mellan liv och död, och även om vi idag inte längre riskerar att bli uppätna av rovdjur om vi står ensamma, så bär vi fortfarande på samma grundläggande behov. Att få höra till. 

Men tillhörighet är en knepig sak. För hur ofta anpassar vi oss, tonar ner oss själva eller förstorar upp vissa delar bara för att smälta in? Hur ofta lägger vi till eller drar ifrån i vår personlighet, som om vi finjusterar en bild innan vi vågar visa den för andra? Vi maskerar oss, slipar bort de kanter vi tror är för vassa, och ibland blir vi så bra på det att vi till slut tappar bort vad som var vi från början. 

Anpassningens pris 

Det börjar tidigt. Redan som barn lär vi oss vilka sidor av oss själva som får applåder och vilka som får ögonbryn att höjas. Vi lär oss när vi tar för mycket plats, när vår röst blir för hög, när vår entusiasm blir "för mycket." Så vi justerar. Vi lär oss att läsa rummet, att känna av vilken version av oss själva som passar bäst i olika sammanhang. 

Och det fungerar! Till viss del... Vi blir accepterade, vi blir en del av något. Men samtidigt kan det lämna en gnagande känsla av att vi inte riktigt hör till, eftersom den version av oss själva som blir omtyckt inte är hela sanningen. Vi hör till, men till priset av att vi inte fullt ut får vara oss själva. 

Men vad händer när vi levt på det sättet länge? När vi slipat och anpassat oss så mycket att vi knappt längre vet var vi slutar och andra börjar? När vi är så vana vid att justera oss efter vad vi tror att andra vill ha att vi inte ens vet vad vi själva egentligen vill? 

Äkta tillhörighet 

Riktig tillhörighet handlar inte om att bara få vara med. Det handlar om att bli välkomnad precis som vi är. Att sitta i ett rum med människor och känna att vi inte behöver filtrera oss, att vi inte måste väga våra ord eller hålla tillbaka vår glädje, vår sorg eller vår nyfikenhet. Det handlar om att kunna vara både högljudd och tyst, både säker och vacklande, utan rädsla för att bli utfryst. 

Men det är här det kan bli svårt. För den typen av tillhörighet kräver att vi vågar visa vilka vi är. Och om vi under lång tid har lärt oss att vi behöver anpassa oss för att bli accepterade, kan det kännas både ovant och skrämmande att sänka garden. 

Att våga ta plats – och välja rätt sammanhang 

Att släppa masken är inget man gör över en natt. Det kräver mod att visa sig i sin helhet, särskilt om vi är vana vid att anpassa oss. Men kanske börjar det med små steg. Att våga säga vad vi egentligen tycker, att inte dölja vår entusiasm, att märka vilka sammanhang som känns lätta och vilka som dränerar oss. 

För det är en sak att vilja höra till och en annan att välja var vi verkligen hör hemma. Alla grupper och relationer är inte värda vår energi. Riktig gemenskap känns inte som ett prov vi måste klara, utan som en plats där vi kan andas ut. Där vi inte behöver väga våra ord på guldvåg, där vi får prata till punkt, där ingen suckar eller ser på oss med den där blicken som säger "nu är du för mycket." 

Det handlar inte bara om att hitta människor som accepterar oss utan om att själva våga visa vilka vi är. För den enda tillhörighet som verkligen betyder något är den där vi får existera som oss själva, utan att behöva be om ursäkt. 

Och kanske är det så. Att när vi slutar kämpa för att passa in, så hittar vi de sammanhang där vi hör hemma på riktigt. 

Föregående
Föregående

Att omfamna förändring med nyfikenhet 

Nästa
Nästa

Vem Bestämmer i Ditt Liv?  - Att Navigera Självledarskap