Hjärntrötthet – På riktigt och ofta osynlig 

Jag minns den där morgonen när jag vaknade och allt kändes som ett enormt berg att bestiga. Att göra frukost, att svara på ett mejl – till och med att tänka. Känslan av att hjärnan inte riktigt "hängde med" blev en ständig följeslagare. Det var som att varje liten mental uppgift krävde dubbelt så mycket energi som förut. Jag förstod först långt senare att det var mer än bara vanlig trötthet, det var Hjärntrötthet

 Hjärntrötthet är ett begrepp som ofta missförstås eller till och med ifrågasätts. Det kan ses som en ursäkt eller att man är lat, men vad många inte vet är att det finns en tydlig vetenskaplig förklaring till detta tillstånd, och för den som upplever det är det högst verkligt.  

 

Vad är hjärntrötthet? 

För mig blev hjärntröttheten tydlig efter en lång period av stress och utmattning. Jag kunde inte längre hantera vanliga vardagsuppgifter som tidigare känts enkla. Det här är faktiskt något som också forskare har sett hos många som lider av långvarig stress och utmattningssyndrom. När kroppen och hjärnan varit utsatta för höga nivåer av stress under längre tid, börjar våra system att slitas ut. 

 Vetenskapen visar att långvarig stress påverkar hjärnan på flera sätt. Särskilt är det områden som hippocampus (den del av hjärnan som ansvarar för minne och inlärning) och prefrontala cortex (som hanterar planering och beslutsfattande) som påverkas. När dessa delar av hjärnan utsätts för långvarigt höga nivåer av stresshormonet kortisol kan de bokstavligen krympa i storlek och därmed förlora en del av sin funktionalitet. Resultatet? Hjärnan kämpar med att hantera även de mest grundläggande mentala uppgifterna. 

 

Hur känns hjärntrötthet? 

Hjärntrötthet är inte som vanlig trötthet. Det är inte den typ av trötthet som går att sova bort eller "skärpa sig" igenom. För mig kändes det som en konstant dimma – även om jag fick vila så blev jag aldrig riktigt klar i huvudet. När jag försökte anstränga mig för att göra något kognitivt, som att läsa eller skriva, blev det nästan omedelbart överväldigande. Ljusa rum eller högljudda miljöer? Glöm det – de var som att försöka navigera genom en storm. 

 Men här är den stora grejen: det är inte bara en känsla. Hjärnan är fysiskt utmattad, precis som en muskel som överansträngts. Och precis som en muskel behöver hjärnan tid och rätt förutsättningar för att kunna återhämta sig. 

 

Det osynliga handikappet 

Trots att hjärntrötthet har tydliga neurologiska orsaker, är det något som är svårt för andra att se. För många är det enkelt att tänka att man "bara är trött" eller "inte försöker tillräckligt". Och jag förstår det – innan jag själv drabbades visste jag inte heller vad det innebar. Det är lätt att undervärdera hur mycket mental energi som krävs för att hantera vanliga vardagssysslor. 

 Det är därför jag skriver det här. Jag vill att du som läser detta ska veta att hjärntrötthet är på riktigt. Om du känner igen dig i mina ord, eller om du känner någon som går igenom något liknande, vill jag uppmuntra dig att ta det på allvar. Det är inget att skämmas för, och det är definitivt inget som går att tänka bort. 

 

Vetenskapen stödjer upplevelsen 

Som nämnts tidigare finns det starka vetenskapliga belägg för att hjärntrötthet är en följd av långvarig stress och utmattning. Studier visar att personer med utmattningssyndrom har svårare att aktivera de kognitiva nätverk i hjärnan som krävs för att hantera mental ansträngning. Hjärnan måste helt enkelt arbeta hårdare för att göra samma saker som tidigare gick på autopilot. Och det gör oss trötta – väldigt trötta. 

 Men det finns också hopp. Med rätt återhämtning och rehabilitering, såsom kognitiv beteendeterapi, Medveten Närvaro och gradvis återuppbyggnad av både fysisk och mental aktivitet, kan hjärnan hitta tillbaka till en mer balanserad funktion. För mig har detta varit en långsam process, men jag har lärt mig att det är möjligt att börja må bättre, även om det tar tid. 

 

En uppmaning till reflektion 

Jag vill avsluta med en inbjudan till reflektion. Har du någon gång känt dig mentalt utmattad, mer än vanligt, utan att riktigt förstå varför? Kanske har du upplevt en överväldigande trötthet som inte går över trots vila? Eller kanske känner du någon som beskriver liknande känslor? Om så är fallet, kan det vara värt att utforska begreppet hjärntrötthet mer. 

 Min resa har lärt mig att hjärnan är otroligt komplex och samtidigt känslig för långvarig stress. Vi behöver lära oss att ta hand om den på samma sätt som vi tar hand om vår kropp. Hjärntrötthet är inte en illusion, det är en verklighet som många lever med – men som med rätt stöd och förståelse kan lindras. 

Föregående
Föregående

Är du på väg mot Utmattning? Så känner du igen tecknen och tar hand om dig själv

Nästa
Nästa

Medveten Närvaro – Din Genväg till en Mer Fokuserad och Meningsfull Vardag